klik hier klik hier
Terug

De keuken gekruid !

Al is uw tuin of balkon nog zo klein, voor een bosje peterselie of bieslook is altijd wel een gaatje of een pot te vinden. Want, salade gegarneerd met wat fijn gesnipperde bieslook of peterselie erover smaakt zo lekker.

Is uw tuin een beetje groter met bijvoorbeeld een zonnige hoek dan mag salie of rozemarijn niet ontbreken, immers vlees gebraden met een paar blaadjes hiervan proef je meteen. Voor een beetje kok zijn dit de vier basis kruiden.

Heeft u een plekje in de schaduw over dan komt daar wat mij betreft een maggiplant, geschikt om een paar blaadjes mee te trekken in de bouillon. Vraagt uw border om een hoge solitair in de achtergrond, plant dan een bronzen venkel.

Als u een tuin hebt waar al deze heerlijke kruiden al instaan, maar u bent nog niet verzadigd, bijvoorbeeld omdat u een brede vensterbank op de zon hebt of zelfs een klein broeikasje, dan is daar een keur aan eenjarige, zonminnende kruiden, zoals basilicum, koriander en thijm. De eerste kent heel wat soorten; fijnbladige, grofbladige, roodbladige of roodgesteelde, citroen, of kaneelbasilicum en allemaal even lekker.

Van citroenbasilicum trek ik mijn favoriete thee. Koriander schiet over het algemeen snel in bloem en zaad, maar er is nu ook een soort die dat wat langzamer doet, overigens zijn de zaadjes ook lekker en men kan gewoon blijven zaaien. Thijm overleeft een strenge winter niet, houdt echt van droog en warm, maar is toch altijd weer het proberen waard.

Van peterselie hebben we ook een aantal varianten, zo heb ik nu de Japanse peterselie. Prachtig donkerrood gekarteld blad met een wat bittere smaak voor in de sla of met andere groenten geroerbakt, maar ik vind hem meer decoratief dan lekker. De krulpeterselie heb ik eruit gegooid, want de Italiaanse peterselie met het platte blad, heeft meer smaak. Bieslook, is direkt familie van de ui en de knoflook. Zijn 'broertje', de Chineze bieslook heeft platte stengels met een sterke knoflookflavour, de bloemen zijn dit keer wit.

Dragon is ook zo'n must in de kruidentuin, maar aan de Russische dragon zit smaak noch kraak en het is een wilde groeier, terwijl deze meestal verkocht wordt. De keukenprinses die zelf dragonazijn maakt, moet de Artemisia dracunculus hebben. Bonenkruid als eenjarige is wat geuriger dan de vaste Saturea, die weer wat mooier is. Lekker bij bonen maar ook pittig in sauzen en salades. Overigens laat bonenkruid zich, net als basilicum, maggi en peterselie prima invriezen.

En zo is er nog veel meer lekkers uit de tuin te halen, want ik heb het nog niet gehad over mint, Oost-Indische Kers, citroenmelisse, marjolein, wijnruit, hyssop, lavendel, valeriaan, viooltjes, lieve-vrouwe-bedde-stro en goudsbloemen. Allemaal onontbeerlijk in de kruidentuin.

© Marjet Maks

startpagina