klik hier klik hier
Terug

Guaca-haba !

Zojuist heb ik mijn laatste tuinbonen geoogst, grote vergeelde planten waren het inmiddels geworden waar zelfs de zwarte bladluis niks meer in te halen had. De veel te grote groene peulen hingen er nog wat verloren in. Ik ben dol op een maaltje verse jonge tuinboontjes, even gestoomd in een bodempje water met een takje bonenkruid, dan een klont boter erdoor, zout en peper en wat fijn gesneden rauwe ham, heerlijk. Hier, in Andalusië noemen ze dat habas con jamon.

In Zuid-Spanje planten we de tuinbonen al in november, die komen de winter gemakkelijk door, vandaar dat we ze hier nu al geoogst hebben. Maar in het hoge noorden is het na de ergste vorst in februari of maart een betere tijd. Plant drie bonen in een gaatje, zo'n 5 cm onder de grond. Na een paar weken komen de groene topjes boven de grond en dan gaat het groeien hard. Vooral als er kunstmest gestrooid is, dan zijn de jonge sappige toppen een festijn voor de zwarte bladluis, een schier onafscheidelijke bewoner van de tuinboon. Om deze te verdelgen op een natuurlijke manier is het toppen van de jonge loten een idee. Spuiten met brandnetelgier is ook een remedie. Ja ja, ik hou weer een pleidooi voor die eeuwige brandnetels, maar als u ze ergens in een hoekje van de tuin kunt houden, heeft u altijd de grondstof voor hét luizen bestijdingsmiddel voorhanden. Stop een flinke bos brandnetels in een emmer, laat 5 dagen staan en zeef het water in een andere emmer, verdun met wat water en spuiten maar. Trouwens wist u dat brandnetelzaad, olierijk voedsel voor vogels is. Dus brandnetels, zijn ook vogels in de tuin.

Berken willen nog wel eens luizen aantrekken, dus uw bonenveldje in de buurt van een berk kan helpen. Net als uien, lavendel, en salie, die een geur verspreiden die de luizen op de vlucht jaagt. Zelfs rabarber draagt zijn steentje bij aan het verdelgen van de grootste vijand van de tuinier. Kook rabarberbladeren een half uur en meng het aftreksel met groene zeep en spuit daarmee op de luizen. Ervaring heb ik er echter niet mee, want mijn rabarberplantjes hebben het veel te heet hier en staan liederlijk te kwarren. Jammer, want nu moet ik u mijn lekkerste recept van rabarbertaart onthouden.

Maar terug naar de tuinbonen, deze laatste oogst is eigenlijk niet zo lekker meer, ze zijn te groot en te taai. Maar zonde om weg te gooien en ik ben niet voor een gat te vangen. Ik heb ze wat langer (met bonenkruid) gekookt, de eventuele harde schillen verwijderd. De boontjes in mijn mixer gedaan, met een fijn bosuitje, een flinke scheut room, een beetje citroensap, zout en peper. En wat het echt lekker maakt is een flink stuk blauwe kaas, bleu d' Auvergne erdoor heen. Het heeft de kleur van guacamole, avocadomoes, dus we noemen haar guaca-haba en we doen haar op een toastje.

© Marjet Maks

startpagina