klik hier klik hier
Terug

Een netelige situatie !

Vanmorgen werd ik gebeld, of ik vanavond voor negen mensen wil koken. Daar gaat mijn geplande tuindag, is het eerste wat ik dacht. Een kok in een restaurant zal zijn schouders ophalen bij zo'n verzoek, maar ik, als beginnend professioneel kookster moet eens even flink nadenken wat ik deze mensen vanavond zal voorzetten. De groentela is leeg en de tuin heeft behalve andijvie, radijsjes en zuring niet veel te bieden. Maar dan valt mijn oog op het hoekje brandnetels. Koortsachtig begin ik te fantaseren wat ik met die parmantig ogende jonge topjes kan bereiden. Stampot, soep, een voorjaarssalade, of weer eens wat anders, een brandnetel quiche als voorafje. In de tweede gang kan ik mijn zuring kwijt als zuringsoepje, daarna in ketjap gemarineerde kipreepjes uit de wok met rijst, en zelfgemaakt vruchtenijs toe. Het is een hele opluchting, nu het menu is bepaald en het tuinieren in de keuken kan gaan beginnen.

Ik haal handschoenen en een mandje om de brandnetels te onthoofden. Brandnetels zijn eigenlijk de eerste voorjaarsgroente, boordevol vitamine A, B en C, mineralen, kalk en ijzer, dat we na de winter wel kunnen gebruiken. Ze groeien overal waar voldoende stikstof in de bodem zit, tussen vermolmde boomstronken, bij kippenhokken en langs wegen. De brand wordt veroorzaakt door mierenzuur, ik probeer de tinteling in mijn vingers lekker te vinden omdat ik altijd denk dat het goed tegen de reuma is. Tot de langste dag kunnen de netels genuttigd worden, daarna worden ze bitter en is er trouwens genoeg ander gezonds. Ze worden dan echter wel interessant voor de zogenaamde brandnetelgier, laat het loof een paar dagen weken in een emmer en gebruik het aftreksel in een plantenspuit om de luizen op de rozen te bestrijden.

Was de topjes nog steeds met de handschoenen aan, laat vervolgens kort de kook erover gaan om de prik kwijt te raken. Laat uitlekken, nu kunt u er van alles mee doen. Gooi het water niet weg, want het is prima om als basis voor soep te gebruiken, te drinken als thee tegen verkoudheid of om de haren mee te spoelen, dat wordt sterk en gaat glanzen en het werkt afdoende tegen roos!

Het recept:

NetelQuiche (voor een taartbodem van 22-24 cm):
Maak een korstdeeg: Zeef 200 gram bloem met snufje zout in een kom, snijdt met twee messen 100 gram koude boter in kleine stukjes er door. Voeg 2-3 eetlepels koud water toe en kneed tot een samenhangende bal. Wikkel in folie en laat 30 minuten in de koelkast rusten. Vet de taartbodem in. Rol de bal uit, op een met bloem bestoven aanrecht, tot een ronde lap iets groter dan de taartbodem. Drapeer de lap hierin en laat het deeg slordig over de rand hangen. Prik hier en daar gaatjes in de bodem.

Voor de vulling: Bak 150 gram spekblokjes in wat boter uit in een koekenpan, bewaar het spekvet en strooi de spekblokjes op de deegbodem.

Klop 4 eieren los met het spekvet, 1/4 liter zure room, of kwark en 2 flinke handen fijngesneden brandneteltopjes en zout en peper. Bestrijk de rand met het eimengsel en giet de rest in de bodem. Bak in ca. 40 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Het recept van de zuringsoep, krijgt u de volgende keer.

© Marjet Maks

startpagina