klik hier klik hier
Terug

In de kiem gesmoord !

Wat is er mooier dan de eerste column van dit nieuwe jaar te beginnen met de kiemkracht van nieuw leven. De feestdagen zijn al lang vergeven en vergeten, de buiken zijn weer "plat", een vinger kan weer achter de broeksband. Maar u houdt dat gevoel van verzadiging, even geen behoefte aan vlees, vet en veel (vr)eten. Januari staat in het teken van liever wat minder maar gezond. Ik voel met u mee en ben reuze blij dat ik het "spruiten" of "kiemen" heb ontdekt.

Spruit- of kiemgroente kennen we allemaal in de vorm van taugé of alfalfa. Maar probeer het eens zelf te doen, het is namelijk heel gemakkelijk en misschien wel het gezondste voedsel wat er bestaat. Aan het begin van iedere levenscyclus staat een zaadje, vol van energie. Als dat gaat ontkiemen onder invloed van licht, vocht en warmte verandert de samenstelling; vitaminen, aminozuren, koolhydraten komen in een zo'n breed mogelijke variatie voor, waardoor het nieuwe leven zich als een geheel kan ontplooien. De voedingswaarde van zo'n gekiemd zaadje is te vergelijken met de eerste moedermelk. Maar ook koninginnegelei, nodig om een werkbij te veranderen in een koningin. De kiem van nieuw leven, nodig voor het voortbestaan van een nieuwe generatie. Als kiemgroente kan in feite ieder levensvatbaar zaadje van eetbare planten gebruikt worden. Sojabonen, kikkererwten, linzen, capucijners, erwten, witte en bruine bonen. Maar ook zaad van oostindische kers, radijs, sla, sesam, graansoorten, boekweit, enzovoort.

We hebben een flinke glazen pot nodig, met een lapje horrengaas en een elastiekje. Vul de pot voor eenderde met zaad en laat een paar uur in ruim water weken. Afhankelijk van het zaad, bonen zo'n 10-12 uur; fijner zaad kan 4-6 uur worden geweekt. Vervolgens spoelen we het zaad de volgende twee tot zes dagen twee keer per dag. Steeds zetten we de pot onder een scherpe hoek, afgedekt met gaasje, omgekeerd weg om uit te lekken. Afhankelijk van de warmte en het licht zal het zaad sneller ontkiemen. Het is sowieso goed het zaad met lauw water te spoelen. Als we te lang weken wordt het water troebel en dat duidt op verlies van voedingswaarde. Vanaf ongeveer een halve centimeter kunnen de kiemen genuttigd worden. De gekiemde zaden smaken dan zachtzoetig en knapperig. Gedurende enkele dagen bewaarbaar in een afgesloten doos in de koelkast. Heerlijk als garnering over de sla of een boterham met kaas, door een omelet of een ratatouille of om te roosteren en te serveren bij de borrel.

John Bede Harrison schrijft in zijn boekje 'Growing food organically' uitgebreid over het proces van het kiemen. Hij zegt, dat de meeste voeding zit in het juist ontkiemde zaadje. Te lang doorgaan met het kiemen heeft dus niet zo veel zin, het levert niet meer voedingswaarde per saldo op. Hij houdt een positief pleidooi voor het eten van kiemgroente en zegt dat het de beste voeding is voor jonge kinderen met gebreksziekten, ouderen en zieken in het algemeen. Het zou een zeer goedkope en effectieve methode zijn om een einde te maken aan het wereldvoedsel probleem. Wilt u er meer over te weten komen, op internet is onder 'sprouting' genoeg te vinden.

Het recept:

Gesmoorde kiem.
Rooster in een koekepan in een vleugje olijfolie 10 knoflook tenen in hun schilletje (gebakken knoflook is zeer smakelijk), voeg na 5 minuten een hand amandelen en eventueel wat pijnboompitten toe. Laat nog wat minuten roosteren. Voeg een hand gekiemde spruiten van linzen, kikkererwten of gerstekorrels toe. Rooster nog een paar minuten onder vootdurend omscheppen. Serveer als borrelhapje of garneer de sla ermee.

© Marjet Maks

startpagina