startpagina

Meer over Makeblijde te Houten

De voorbeeldtuinen van Makeblijde in Houten

Makeblijde is een uniek park en platform voor tuinarchitectuur in de gemeente Houten, nabij het AOC, en het nieuwe Moluks centrum, aan de Oud Wulfseweg.

Het telefoonnummer is 030 6365272, de openingstijden zijn dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt 15,00 per persoon.

In de toekomst zal een dertigtal tuin- en landschapsarchitecten, speciaal voor de plek ontworpen, hun tuin ten toon stellen. De tuinen zijn aangelegd door hoveniers en groenvoorzieners. Tuinatelier is een van de door een jury gekozen ontwerpbureau's.

Hieronder volgt een illustratie van de door Marjet Maks ontworpen tuin:

De linker tekening laat een uitsnede van het park zien. Met in het midden de hoofdas door het park, met een aftakking naar links naar de tuin van Tuinatelier (lichtgroen).

De middelste tekening geeft de basis van het idee weer. Linksonder komen we de tuin binnen en 'kijken meteen de tuin weer uit' onder de bomenrijen door. Lopen we de tuin verder in dan is daar een centrale ruimte met een 'zachte' sfeer, een paars, blauwe, lila- bloemenborder. Lopen we de tuin weer uit dan komen we langs een 'harde' sfeer van oranje en geel.

De rechter tekening geeft het ontwerp gedetailleerd weer. Een neutrale antracietkleurige bestrating van 100x100 cm. tegels in combinatie met 50x50 cm. tegels. De tuin wordt deels door esdoornhagen omgeven. Aan de linkerkant is een bijzondere schutting van Robiniahout, het Europese hardhout, ontworpen. Er is gestreefd naar rust, ruimte en afwisseling in sfeer en beleving.

startpagina