klik hier
klik hier
Terug

Groene bemesting!

Groentetuin omgespit, bloemenborders winterklaar gemaakt, een heerlijk gevoel geeft het als je dankzij fysieke arbeid het een en ander bereikt. De tuin spitten is net zo iets als je bureau opruimen of je bed verschonen, het genot komt pas naderhand.

Wij hadden hier al enkele nachten een paar graden vorst, dus de laatste tomaten hingen verschrompeld in het loof, de kouseband en okra waren opeens verdwenen op wat wortelresten na en het onkruid leek nu de hele moestuin in beslag te nemen. De spa erin dus. Gestaag wordt, met een spitvork en gebogen rug, de aarde zo'n 15 centimeter omgegooid en iedere graspol en ongerechtigheid wordt in de op afstand staande kruiwagen geworpen.

De geest gaat niet verder dan wat planten we hierna weer, hoeveel spit ik vandaag en wat schrijven we in deze 'tuintaal'. Terwijl ik dat laatste bedenk zie ik de natte en kale nieuwbouwhuis-tuinen voor me, die dit najaar opgeleverd worden. Sommige tuinen zijn al klaar, zelfs voordat de huizen bewoond zijn, voor mij altijd weer een raadsel hoe die kabouters dat zo snel klaar spelen. Ik dacht dat een tuin moet groeien en daar kan soms jaren overheen gaan.

In zo'n nieuwe tuin is de structuur van de grond vaak volkomen verdwenen, de aarde kletsnat, water kan niet weg, vaak omdat er door machines aangereden onderlagen zijn ontstaan. Kortom de spa moet erin. Er moet eens even goed gespit worden, bij grote oppervlakten gebeurt dit natuurlijk machinaal. De toekomstige tuin ligt er nu spic en span en zwart bij, de volgende stap is bodemverbetering in de vorm van bemesting. Voor veel mensen begint hier een moeilijk onderdeel van de tuinaanleg.

Want, met wat, hoeveel en wanneer bemest je een tuin. Een advies bij een bonafide, plaatselijke tuinexpert kan uitkomst bieden voor de grootste tuinleek. Misschien wat kort door de bocht, maar helaas biedt deze column niet voldoende ruimte om in te gaan op een dergelijk zwaarwegend onderwerp. Ik wil namelijk nog wat anders kwijt. Terwijl ik mijn vierkante meters aan het spitten was, kwam ik ook aan de strook Phacelia toe.

Een groenbemester die ik dit voorjaar zaaide, en die na een rijke bloei met prachtige, door bijen beminde bloemen, zich opnieuw uitzaaide. Ik heb hem nu onder gespit zodat al zijn edele delen ten goede komen aan de toekomstige wortels en prei. Phacelia tanacetifoliaGroenbemesters houden het organische stof gehalte van de bodem in stand, door hun snelle afbraakproces leveren ze voedingstoffen en reguleren vocht, structuur en bodemleven in de grond.

In de akkerbouw wordt vrij veel met groenbemesting gewerkt. Gewassen als rogge met wikke gemengd. Luzerne, gele mosterd en klaver, maar ook lupine en de bijenplant Phacelia, zijn goede groenbemesters. Vooral deze laatste twee zijn heel geschikt om uw braakliggende tuingrond enigszins op te vijzelen. En erg leuk om een seizoen goedkoop tussen de bloemen te zitten, als u nog niet precies weet wat u met de tuin aanmoet, of nog een jaartje wilt sparen omdat u zo'n peperduur tuinontwerp liet maken.

© Marjet Maks

startpagina