klik hier
klik hier
Terug

Moes in de tuin !

Het woord tuin komt van 'tun', een wilgentenen omheining rond een stukje grond achter het huis om de wilde dieren buiten te houden. Dat stukje grond had geen enkele sierwaarde zoals we die vandaag de dag kennen, maar was er louter voor het nut. Men hield er een varken of een paar kippen en kweekte er wat groente om zoveel mogelijk onafhankelijk in de eerste levensbehoefte te zijn.

Tegenwoordig kopen we onze groente in de supermarkt en lijkt de moestuin steeds meer verbannen naar het volkstuincomplex of de berm van de spoorbaan. Als we van iemand een zelfgeweekte courgette, of eitjes van de eigen kippen krijgen, zijn we verrast door de eerlijke smaak ervan. Gelukkig kunnen we nu veel biologisch gekweekte groenten in natuurwinkels en zelfs in de supermarkt kopen, maar is het niet vele malen leuker om de eigen groente te kweken? Een echte moestuin is natuurlijk veel werk, ieder jaar moet er weer gezaaid, geplant en geoogst worden en in de winter moet de grond worden geploegd. Voor de groentetuin zoals wij die kennen moet er voldoende ruimte zijn. Liefst achter een hoge heg want een moestuin schijnt geen esthetische waarde te bezitten.

Rijen bonen, wortels, bietjes, een veldje aardappelen, veel te veel slaplanten waar we niet tegen op kunnen eten omdat ze allemaal tegelijk oogstbaar zijn en dus laten we ze maar doorschieten. Tientallen bloemkolen, die worden weggegeven, omdat niemand meer vaker dan 3 keer per jaar bloemkool met een sausje eet. Kortom de moestuin is kommer en kwel en alleen nog maar weggelegd voor de fanatiekelingen onder ons.

Maar heeft u wel eens naar zo'n doorgeschoten slaplant gekeken, of de schoonheid van een ontluikende bloemkool aanschouwd, of gelet op het donkergroene blad met vuurrode stelen van de bietjes om maar niet te spreken van de ingewikkelde structuur van een rode kool. Wat mij betreft past al dat kostelijke groenvoer perfect in de siertuin. Heel subtiel lijkt me dat rode bietenblad naast het donkerrode bloemetje van Knautia macedonica. En in gedachten zie ik een vijftal rode kolen, als decoratieve vormen tussen de ijle aren van Salvia 'Ost Friesland'.

Langs het pad een randje aardbeien of sperciebonen lijkt mij heel handig om tijdens een wandeling door de tuin van te snoepen. En als we wat hoogte willen achter in de border doen een paar stokbonen of capucijners het heel goed, vooral de bloemetjes van die laatste zijn van een heel apart oranje. Zaait u er wat gouds- bloemen tussen dan bent u meteen genezen van bodemaaltjes en het wordt een vrolijke boel in de tuin.

Misschien maak ik het wat te bont met al die groentes en schiet ik door zoals die ene slaplant. Wellicht is het een idee om het volgend seizoen een beetje te gaan experimenteren. U kunt bijvoorbeeld best beginnen decoratieve kruidenplanten, zoals dille, venkel, of kervel, tussen u sierplanten te zetten. In het voorjaar lekker in de soep, en de rest van het jaar mooi qua blad of schermbloem.

Ik zou zeggen probeer het gewoon!

© Marjet Maks

startpagina