klik hier klik hier
Terug

Metaal mag weer!

De zinken teilen, emmers en gieters van onze grootmoeders hebben in de jaren negentig een trend gezet, nu kunnen ze weer naar zolder want ze zijn oubollig geworden. Toch hebben ze ons geïnspireerd om meer met metaal te doen in de tuin. Ik heb het dan over roestig ijzer, zink, lood, en roestvrij staal.

Roestig ijzer zien we nu vaak als afscheiding en klimrek van groenblijvende klimop, het zijn gewone betonwapen netten. Verkrijgbaar in maten van 2.00 bij 5,00 meter, na ongeveer twee jaar zijn ze dicht begroeid, zo'n wand ziet er natuurlijk uit en is relatief goedkoop.

Zink en lood worden na een tijdje dof grijs en hebben daardoor ook een onopvallende, natuurlijke uitstraling, afhankelijk van het gebruik. Zink of lood zijn ideaal voor het afwerken van vijverranden van folie. Bij het ontwerpen van een vijver is de randafwerking altijd van belang. Omdat de vorm van de vijver daarin benadrukt wordt. Als de vijver aan bestrating ligt, kunnen de tegels iets over de rand gelegd worden en is er geen probleem met de randafwerking.

Maar een vijver kan ook een natuurlijke vorm hebben en in het gras of de beplanting liggen. In de zomer hangt de beplanting over de rand en zie je het lelijke plastic niet zo. Maar in voor de winterperiode moet het lelijke zwarte folie weggewerkt worden. Dat kan met turven of keien, maar dat is snel te nadrukkelijk. We doen het nu vaak met houten, buigzame strips. Een nadeel is dat de nerven in het hout het water uit de vijver hevelt, zodat het water nooit helemaal tot de rand staat.

Met een loden rand zijn we van alle problemen af. Het makkelijk plooibare lood wordt op een plank over de houten strip gevouwen en met een flap van zo'n 15 cm. in het water weggebogen. Deze methode, is in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet schadelijk voor flora en fauna in de vijver, omdat lood in contact met water oxideert en wordt afgesloten, er komt dus geen giftig lood vrij.

Een heel ander gebruik van zink is voor een dak, van bijvoorbeeld een houthokje. Want een dakje van dakleer is zo saai en Oudhollandse pannetjes zijn zo rustiek, maar met het doffe grijs van zink of lood heeft u een strak en duurzaam alternatief.

Bij een houten schutting kunnen de palen heel goed van ijzer zijn, in een kleur geschilderd of gegalvaniseerd krijgt de schutting een visuele waarde in het ontwerp, in plaats van, dat deze weggewerkt moet worden achter klimplanten. Bovendien heeft u geen problemen meer met rottende palen.

Er zijn nog veel meer details in de tuin te bedenken die van ijzer gemaakt worden. Hoogteverschillen komen in ons vlakke land van nature niet zoveel voor, maar veel mensen hebben een vlonder aan het water waar een trapje naar toe gaat. In plaats van hout of beton kunnen de treden ook heel goed van gegalvaniseerde staalroosters gemaakt worden. (bekend als deurmat of noodtrap bij een flatgebouw). Ze zijn in vele maten leverbaar of kunnen op maat gemaakt worden. U kunt er zelfs het hele vlonder van maken en tussen de mazen door naar het kabbelende water onder u kijken.

Bent u uit op een frivool hightech effect in de tuin dan is daar het glanzende roest vrijstaal. Er zijn nu roest vrijstalen strips te koop, die dienen als opsluiting van bestrating of grind, ze kunnen zelfs in gebogen vormen aangebracht worden. Combineert u dit met een brievenbus en verlichtingsarmaturen van roest vrijstaal dan bent u, voor wat betreft de accessoires, weer helemaal up to date de komende jaren.

© Marjet Maks

startpagina