klik hier
klik hier
Terug

Goed gereedschap, halve werk!

De maand januari is de meest trieste tuinmaand die ik ken. Dikke natte druppels hangen aan kale takken, een paar mezen zoeken naar zaden, een eerste dappere sneeuwklok duwt wat verdord blad opzij. De tuin ligt er verkleumd bij. Er is nog niet veel te doen buiten, behalve dat de druif nu gesnoeid moet zijn, voor de fruitbomen wordt het tijd en voor het rozen snoeien is het nog te vroeg. Enkele fanatieke tuiniers zijn misschien op een zonnige zaterdag de moestuin aan het omspitten, of het grasveld van een compostlaag aan het voorzien. In de tuincentra is het na de oververhitte kerstshows een dooie boel, waar de tuinmeubelen voor het nieuwe seizoen nog chaotisch door elkaar staan.

Een moment wellicht om eens bij de afdeling tuingereedschap stil te blijven staan. En een greep in de buidel te doen voor de aanschaf van het beste tuingereedschap. Een spa bijvoorbeeld, onontbeerlijk voor het verplanten van bomen en struiken, daar werd ik de afgelopen weken mee geconfronteerd.

Mijn eigen spa bleef in Nederland achter en hier in Spanje is zo'n ding niet bekend. Vanwege de stenige grond heb je er ook niet zoveel aan, men gebruikt hier een hak. Met de benen wijd sta je boven het te graven gat en werpt de grond op een hoop achter je. Hoe dieper het gat, hoe moeilijker de hak te hanteren wordt, voor mij als onervaren gebruiker tenminste. Een bats of panschop heeft een plat, rond blad en wordt gebruikt voor het opscheppen van zand of egaliseren van grond. In een aangelegde tuin heb je deze nauwelijks nodig. Een spade dus, en dan liefst van het merk Spears en Jackson, een dure, maar je koopt hem voor het leven.

Een schoffel is in de siertuin niet nodig, da's meer voor het grovere werk in de plantsoenen. Wel handig is een kort handschoffeltje van bijvoorbeeld Gardena, waarmee u op de knieën tussen de planten de grond wat kunt omwoelen, of hardnekkig onkruid kunt loswrikken. Sommige mensen zweren bij een cultivator, een aparaat met drie kromme tanden om tussen de planten door te woelen en de grond tegelijkertijd wat te egaliseren.

Zelf gebruik ik liever een vork met vier platte tanden, dus geen mestvork met ronde tanden, maar een plattander. Ideaal voor het uitvorken van gemeen onkruid als zevenblad en kweekgras. Een gewone hark is niet echt nodig, of u moet veel grind hebben, maar een goede bladhark is zeer praktisch. Koop niet zo'n nostalgische bamboehark, of een met ijzeren tanden, want die maakt een hoop kapot. Ik ben een fan van de Norge bladhark, deze heeft enigszins flexibele tanden en een glasfibersteel, sterk en licht. En dan het snoeigereedschap, ik noemde al eens de rozenschaar van het merk Felco, maar ook een goede takkenschaar, voor de dikkere takken is noodzakelijk. Let er op dat de bek niet te krom is en er twee snijvlakken zijn, dat spaart een hoop spierkracht in de armen.

Een niet te grote heggeschaar is erg prettig, voor het modelleren van de lavendel en de buxus, maar ook om straks in februari de verdorde stengels van de vaste planten mee kort te snoeien. Om vervolgens met de Norge bladhark het oude loof uit de border te raggen. Mijn favoriete werkje, want ik zie de neuzen van de vaste planten dan weer boven de grond komen ( en deze kunnen dan nog best tegen een stootje van het harkgeweld ). Als u dit gereedschap in een keer koopt bent u een paar honderd gulden kwijt, maar gewapend met goed gereedschap is het werk al half gedaan.

© Marjet Maks

startpagina