klik hier
klik hier
Terug

Rond is uit, strak is in !

Het ontwerpen van tuinen met ronde vormen en cirkels raakt uit de mode, steeds vaker worden er tuinen met strakke, sobere lijnen aangelegd. Tijdens een bijeenkomst met enkele collega-ontwerpers kwam het gesprek op tuinen met cirkels, waaróm zijn ze eigenlijk uit?

Op zich niet zo'n moeilijke vraag, maar er zijn ontwerpers die nooit een tuin ontwerpen met ronde lijnen en er zijn er, die altijd cirkels ontwerpen met de punt van de passer op de hoek van het huis. Zelf behoor ik tot een groep ontwerpers die ronde vormen niet per definitie afwijst, maar alleen dan toepast als het de beste oplossing is voor de tuin en past bij huis en bewoner.

ronde lijnen, rechte bestrating

Organische lijnen winnen aan kracht als je de straatrichting rustig houdt. Dus bijvoorbeeld alle klinkers evenwijdig aan de gevel van het huis straten.

Een tuin met veel gebogen lijnen en een rommelige beplanting geeft een heel onrustig beeld. Er is geen duidelijke geleiding van het oog, dat maar rond blijft dwalen op zoek naar een rustpunt.

Zo'n tuin wordt veel sterker met een rustige, zich herhalende beplanting, met een aantal duidelijke groene vormen.

Een tuin waarin een diagonale lijn de basis van het ontwerp vormt, komt ook steeds vaker voor. In sommige gevallen geeft een diagonaal ook heel veel ruimte in de tuin, de lengte van de tuin wordt benadrukt. Maar zo'n lijn, bijvoorbeeld onder een hoek van 45 graden kan ook heel dwingend gaan werken en de richting van het oog heel erg bepalen, op den duur gaat zo'n tuin vervelen. Veel subtieler is het om een lijn, van bijvoorbeeld een pad, heel weinig schuin te leggen. Een pad onder een hoek van bijvoorbeeld 10 graden prikkelt het oog veel meer dan schuinere lijn.

Het is niet dat ik een pleidooi wil houden voor rechte tuinontwerpen, maar het is wel vaak verbazend om te zien hoe rustgevend een rechte lijn met losse plantengroepen kan zijn en hoe natuurlijk dat oogt. Bij een goed tuinontwerp zijn de drie belangrijkste elementen de lijnvoering (vormgeving), de keuze van het materiaal en de beplanting met elkaar in harmonie. Maar veel harmonie kan ook saai zijn, de tuin is zo goed in evenwicht dat de verrassing er uit is. Een heel sober ontwerp kan door enkele subtiele toevoegingen heel interessant zijn. Terwijl een tuin met veel dynamische, slingerende lijnen en cirkels heel snel kan vervelen.

© Marjet Maks

startpagina