klik hier
klik hier
Terug

De boom hoort erbij!

Een tuin zonder boom is als een huis zonder ramen of een vijver zonder water, een boom geeft een tuin diepte, omdat de achtergrond onderbroken wordt. Hij brengt seizoens- wisselingen met zich mee en het wordt een aanvliegroute of nestelplaats voor vogels. Behalve een natuurlijke waarde, kan de boom ook een architectonische toevoeging aan de tuin geven. Kortom de boom is onontbeerlijk in de tuin, maar bij het maken van een keuze staan we wel eens voor een dilemma.

We moeten rekening houden met de plaats, werpt hij schaduw bij ons of bij de buren, staat hij wel minstens een meter uit de grens, staat hij niet te dicht bij het huis, mag hij wel of niet bloeien, komt hij vroeg of laat in blad, enzovoort. Veel mensen planten bijvoorbeeld bomen om de achterburen aan het zicht te onttrekken. De leilinde lijkt daarvoor een uitgelezen boom. Als volwassen exemplaar doet deze niet onder voor de eik en de beuk maar van oudsher laat de linde zich uitstekend leiden en snoeien, (de beuk trouwens ook, denk maar aan de beukenhaag). Maar om dat goed te doen is nog een hele kunst. Vaak zien we jonge leilindes geleidt langs een bamboestokken frame, het beeld wat dat vaak oplevert vind ik verre van fraai: een rijtje schots en scheef, heen en weer zwiepende bamboe staketsels.

Wilt u een optimaal effect van uw leibomen, plaats dan links en rechts van de rij, twee hoge, sterke palen (hout of ijzer) waartussen roestvrij staal draden gespannen worden. U kunt de takken nu mooi, regelmatig aanbinden en één maal per jaar in de winter, alles wat buiten het frame groeit, afsnoeien. Overigens laten peren, haagbeuk en veldesdoorn zich ook heel goed leiden, als u eens wat anders wilt. En natuurlijk de plataan, die nu vooral ook als dakplataan in de mode is.

Omdat onze huidige tuin nu eenmaal niet groot is, worden veel bomen in bol of -zuilvorm gekweekt. De bolacacia, bolcatalpa en bol-esdoorn zijn daarvan wel de bekendste soorten. Ze zijn te koop in verschillende hoogtes van 1,50 tot 2,20 m. en het is aan te raden ze minstens eens in de twee jaar te snoeien anders wordt de bol te zwaar voor de stam. Het zijn gestileerde bomen, die het best passen in rijen of lanen, het ritme van de bolletjes geeft dan een architectonisch effect. Datzelfde geldt voor de zuilvormig groeiende haagbeuk, de zuileik, en zuilkers.

Maar als u gewoon een losgroeiende, kleinblijvende bloesemboom in uw tuin wilt, kan ik u de volgende soorten adviseren:*De Prunus subhirtella 'Autumnalis', een naaktbloeier die van november tot begin april een bloeiende parasol is in uw tuin.

*Of het onbekende broertje van de tulpenboom, de Magnolia kobus, een smalblijvende boom tot 4,00 m die op dit moment schitterend bloeit met witte, lelieachtige bloemen.

*Of de als struik bekende krentenboom, Amelanchier lamarckii, wordt ook als boompje gekweekt, hij is lang mooi in het voorjaar en valt in het najaar op met een schitterende herfstkleur.

*Wat later bloeit de pruimbladige meidoorn, ofwel de Crataegus prunifolia, witte bloemen in mei en rode bessen in het najaar, het blad blijft lang aan de boom.

*De Koelreuteria paniculata is een heel bijzondere bloeier in augustus, zacht gele trossen bloeien tussen fijngeveerd blad en in de kale takken hangen 's winters decoratieve vruchten.

En dan zijn er de fruitbomen, het is altijd leuk om een paar appels, pruimen of peren van eigen oogst te hebben. Maar van zo'n fruitboompje in de tuin moet u niet té veel voorstellen. Ze zijn of schurft -en kankergevoelig, of het zijn geen zelfbestuivers. Ze houden van behoorlijk rijke grond en veel licht en ze moeten vakkundig gesnoeid worden, om te dragen. Het zal u duidelijk zijn dat het kiezen van een boom een zorgvuldige aangelegenheid is, maar als u geen ruimte heeft voor een monumentale eik of beuk, dan blijft er toch nog genoeg te kiezen over.

© Marjet Maks

startpagina