klik hier
klik hier
Terug

Vormen en kleuren,'t hoort er allemaal bij!

Tussen de oude bestaande rozen in mijn tuin komen allemaal uien op, lange hoge stelen met aan het eind een soort puntmutsje als knop. Voor het eerst zie ik bewust dat rozen en uien- knoppen vrijwel identiek zijn. Bij toeval ontdek ik een heel subtiele combinatie van verschillende planten, maar met gelijke knopvorm, prettige bijkomstigheid is in dit geval, dat de uien de rozen luisvrij houden.

Nou let de doorgewinterde tuinier bij het samenstellen van een beplanting altijd op de bloemvormen, maar zo'n toevallige combinatie is weer een opsteker. Veel dezelfde bloemvormen bij elkaar kan gauw wat saai worden. Bijvoorbeeld allerlei ronde vormen van composieten, dat zijn bloemen die rond het hartje straalsgewijze bloemblaadjes hebben, zoals de margriet, de goudsbloem, rudbeckia, en coreopsis. Hetzelfde geldt voor veel wolkerige bloeiwijzen dicht bijelkaar zoals vrouwenmantel, gipskruid en kattenkruid. Planten we hier een aarvormige bloeier tussen, zoals een toorts, of Salvia 'Ost Friesland', of de uitgesproken bloeivorm van een Iris dan wordt het bloemenspel al interessanter. Zijn de kleuren bont en de bloemen allemaal verschillend van vorm, dan wordt het een drukke boel in de border. Voor mij ligt de uitdaging in het zoeken naar subtiele combinaties. Zo ben ik dol op de kleuren zachtgeel en een sterke combinatie vind ik Alchemilla mollis (vrouwenmantel) met Digitalis lutea (een gele vingerhoedskruid) en Achillea taygeta (citroengeel duizendblad). Eenzelfde kleurengamma, maar totaal verschillende bloemvormen. Of veel gipskruid (Gypsophila 'Rosenschleier') met siermint (Calamintha nepeta var. nepeta) waartussen de ijle aren van een grassoort , zoals Pennisetum var. 'Hameln'. Zachte kleuren en zachte vormen bij elkaar, maar in dit geval wordt veel van hetzelfde een soort wuivende weide.

Ik heb het nu alleen maar over de vormen van de bloemen, maar zonder blad is een beplanting natuurlijk nergens. Een hele spannende combinatie vind ik, het grote grijsblauwe blad van de Hosta sieb. 'Elegans' gecombineerd met het hele kleine grijsblauwe blad van Acaena caesiglauca (stekelnootje), mooi langs de rand van een pad.

Een ander voorbeeld dat het altijd goed zal doen bij een vijver is de Hosta sieboldiana 'Frances Williams' met Hemerocallis citrina (eendagslelie). Als de Hemerocallis nog niet bloeit contrasteert het blad van beide planten. De hosta met groot rond blad, de eendagslelie met langwerpig loof. Is de lelieachtige bloem uit dan is de zachte kleur geel exact de kleur van de gele streep in het blad van de hosta.

Als u al die kleurige bloemetjes maar ingewikkeld vindt en meer behoefte heeft aan een hele groene tuin, wat trouwens ook in is, dan hoeft u alleen maar op de bladvormen te letten. Het is één van de leukste bezigheden om planten bij elkaar te zoeken, maar laat u vooral ook inspireren door toevallig mooie combinaties die in de tuin ontstaan, want de kracht van een combinatie zit in de natuurlijkheid en niet in een kunstmatig bedachte beplanting.

© Marjet Maks

startpagina