klik hier klik hier
Terug

Bijzondere bomen !

Bent u de bolacacia's, bolcatalpa, bolesdoorns, leilinden en dakplatanen ook zo beu. De eeuwige standaardoplossing voor de boom in de kleine tuin. Natuurlijk stuk voor stuk zijn het prachtige bomen en in een rij of laan geplaatst is het effect niet te evenaren met enig ander soort. Maar is het niet ook gemakkelijk om naar het snelle effect te grijpen. Er zijn zoveel mooie, bijzondere struiken die uw tuin doet onderscheiden van die van de buren. Een Forsythia, een witte Spirea, die planten we bij voorkeur niet, want zij staan al in de buurtuin. Met wat speurwerk in een goed tuinboek, de aanschaf van een catalogus of een bezoekje aan een goede kwekerij, bijvoorbeeld Esveld in Boskoop, kunt u veel meer maken van het assortiment van uw tuin.

Ik geef vast een voorzetje: de Koelreuteria paniculata is een van mijn lievelingsbomen. Vanwege zijn zachtgele bloemtrossen in augustus, zijn transparant-roze zaaddozen, die eenmaal gedroogd ook in de winter de boom een apart silhouet geven. Het gedeelde frisgroene blad, dat in het voorjaar roze uitloopt en in de herfst goudgeel verkleurt, een lofzang dus. Maar ook zijn vorm en grootte is heel geschikt voor een kleinere tuin, met een voedzame grond. Iets groter en losser van vorm is de Cercidyphyllum japonicum met naar goud verkleurende ronde blaadjes in de herfst. Hij is vooral om z'n loof en vorm mooi, want de bloei is ondergeschikt. Hij houdt van een doorlatende niet te droge grond. Vorstgevoeliger, maar minstens zo mooi qua blad is de Cercis siliquastrum, ofwel Judasboom of liefdesboom in het Nederlands. Hij bloeit met paarsroze trossen, z'n zaden hangen in bruine peulen tussen de kale takken in de winter. In een beschutte tuin een aanwinst. Bent u op zoek naar een bijzondere boom met goudgeel blad, dan kan de keuze vallen op de Catalpa bignonioides 'Aurea', deze wordt echter wel erg breed en vaak snoeien is niet altijd de juiste oplossing. Bij de Catalpa zijn de witte bloemen en de lange peulen ook een lust voor het oog.

Maar bent u op zoek naar wat ijlers en kleiners dan is daar de Gleditsia triacanthos 'Sunburst', een juweeltje. En de naam zegt het al het is alsof de zon doorbreekt als de blaadjes aan de takken ontluiken. In een stoere heesterrand op de achtergrond van uw tuin op vochtige grond is wellicht plaats voor de Alnus glutinosa 'Aurea', de goudels. Struiken, die bomen kunnen worden zijn aan te bevelen voor een kleine tuin. Als u bij aankoop let op de vorm, van bijvoorbeeld een struikje met een duidelijke hoofdstam en vervolgens met wat slim snoeiwerk van de onderste takken kunt u hele schattige bomen maken die niet hoger dan een meter of drie, vier hoeven te worden. Ik noem de lederboom, Ptelea trifoliata, de kansenboom oftewel Clerodendron trichotonum, en de pimpernoot , Staphylea colchica, alleen om de naam zou ik ze al willen hebben.

Op het gebied van groenblijvende bomen met een behoorlijke hoogte om de buren weg te werken is er in Nederland helaas niet zo veel aanbod, de meeste bomen verliezen hun blad, behalve de conifeer natuurlijk. Soms wil een uit de kluitengewassen hulst, laurier of Taxus wel eens dienst doen. Tegenwoordig worden de Prunus lusitanica ofwel Portugese laurier en de Photinia fraseri 'Red Robin' wel gekweekt in groenblijvende boomvorm. Voor grote maten kunt u terecht bij kwekerij 'de Limieten' in Huizen. Een reisje waard, want aan de keuze van een boom in de tuin mag u best wat aandacht besteden.

© Marjet Maks

startpagina