klik hier
klik hier
Terug

De hortensia's knallen !

Onze laatste winter behoorde tot de categorie kwakkelwinters en het lijkt er op of er een kwakkelzomer volgt. Voor sommigen een zegen, anderen zijn een depressie nabij. Maar over het weer wil ik het nu niet bepaald hebben, daar heeft iedereen al een mening over.

De tuinier is anders wel meer dan normaal met het weer bezig, veel genot in zijn tuin hangt af van de optimale regenval, voldoende dosis zon, niet teveel wind én een flinke vorstperiode in de winter. De bollen bloeien beter na een fikse kou-periode, de luizen vriezen dood, en de omgespitte aarde in moestuin vriest even lekker door. Maar er zijn natuurlijk ook planten die gedijen bij een zachte winter, omdat ze eigenlijk niet winterhard zijn, of omdat hun bloemknoppen nog wel eens willen bevriezen bij late nachtvorst.

Nou hebben we zelfs geen late nachtvorst gehad en dat resultaat is te zien aan de hortensia's. In geen jaren heb ik zulke mooie, vol in de bloemen staande hortensia's gezien als deze zomer. De roze, blauwe of witte bollen knallen hier en daar de voortuintjes uit, van subtiliteit is geen sprake meer. De hortensia is misschien wel de populairste plant in de tuin én in de vensterbank. Wist u dat deze in 6 weken tijd wordt opgekweekt van klein stekje tot bloeiende bloemenpracht.

Zelf ben ik ook dol op hortensia's, vanwege hun gevarieerde sortiment, ze zijn sterk en hebben een lange bloeitijd. Dat gevarieerde sortiment bestaat uit planten met bolvormige bloemen, pluimen of schermen. De hortensia's met de 'bollen' gebruik ik het minst, in de kleinere tuin vind ik ze gauw te grof en te dominant, maar aan de Vecht waar ze als kleurrijke gordijnen in het water hangen zijn ze op hun best, een fietstochtje waard. De bollen zijn beter te drogen dan de pluimen of de schermen. Als het hoogtepunt van de bloei bijna voorbij is knippe men de bloem. Deze gaat op een vaas met een bodempje water, dat niet wordt bijgevuld. De bloem droogt lanzaam, met behoud van kleur, op.

Er is ook een methode om dit drogen in de magnetron te doen, u heeft dan het gewenste resultaat in een halve minuut. Welhaast iedereen weet dat met roestige spijkers de bloemkleur kan worden beïnvloed, maar met een verzameling oud roest onder u hortensia's zullen ze pas echt rood bloeien. Het ijzergehalte in de grond moet behoorlijk veranderen, slechts een paar roestige spijkers zal niet afdoende zijn. Aluin toevoegen is ook zo'n oud huismiddel het bevat citroenzuur dat de blauwe kleur beïnvloed. Maar wilt u alle kleuren in één plant verenigd zien dan moet u de Hydrangea macrophylla 'Hovaria' kiezen, deze begint echt blauw te bloeien en verkleurt gedurende de zomer via roze naar het diepste donkerrood.

De Hydrangea arborescens 'Annabelle' draagt de grootste bloemen, grote romige bollen hangen nu zwaar van de regen aan de struiken. Een topper in de tuin, hoewel een plant met effectbejag. Het mooiste zijn ze achter in een tuin ver weg in grote groepen, want ze hebben de ruimte nodig.

Hydrangea arb. 'Annabelle'De Hydrangea arborescens 'Annabelle' draagt de grootste bloemen, grote romige bollen hangen nu zwaar van de regen aan de struiken. Een topper in de tuin, hoewel een plant met effectbejag. Het mooiste zijn ze achter in een tuin ver weg in grote groepen, want ze hebben de ruimte nodig.

Mijn absolute lieveling is de Hydrangea aspera 'Macrophylla', een plant met groengrijze behaarde bladeren, grote platte lila schermen met witte randbloemen, hij houdt niet van erge droogte of felle zon, en vooral in de winter, heeft deze tot 1,75 m. groot wordende struik een mooi silhouet, dat het beste uitkomt als soltair staande plant. Hydrangea aspera 'Macrophylla'

De pluim hortensia's zijn wat bescheidener in aanzien, waarbij de schapekop, de Hydrangea paniculata 'Grandiflora' de bekendste is, maar er zijn nog subtielere soorten zoals de witbloeiende 'Kyushu' of de 'Unique'. Mooi in groepen tussen vaste planten of zelfs in de achtergrond als haag.

Er zijn nog vele andere en verschillende soorten, waarmee u gedurende de zomer veel plezier heeft in uw tuin, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: het zijn waterdrinkers, maar dat zal deze zomer geen probleem opleveren

© Marjet Maks

startpagina